Ekonomi

Her Ay Bir Yeni Finansal Bilgi: Yeniden Değerleme Nedir? Bu ne anlama geliyor?

Bir ülke ekonomisinin performansı; hükümet politikalarını ve harcamalarını etkiler. Diğer bir deyişle, her ülkenin ekonomik performansını etkileyecek stratejilerle ilerlemesi gerekmektedir. Bu nedenle bazı ekonomik ve finansal terimler hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bunlardan biri yeniden değerleme kavramıdır. Peki yeniden değerleme nedir? Bu ne anlama geliyor?

O halde yeniden değerleme hakkında bilmeniz gereken detaylara daha yakından bakalım. ?

Ülke parasının yabancı para birimleri karşısında değerinin yükseltilmesine yeniden değerleme denir. ?

Yeniden değerleme, bir ülkenin para biriminin değerini yabancı para birimlerine karşı yükseltmek anlamına gelir. Bu kavram devalüasyon kavramının tam tersidir.

Yeniden değerleme, bir ülkenin ithalat yapmasını kolaylaştırır.

Yeniden değerleme, bir ülkenin ithalat yapmasını kolaylaştırır. İhracat zorlaştırılıyor. Bu nedenle, yeniden değerleme olumlu veya olumsuz sonuçlara yol açabilir. Devalüasyon, yeniden değerleme kavramının tam tersidir. Diğer bir deyişle devalüasyon, bir ülkenin ihracat yapmasını kolaylaştırır. İthalatı zorlaştırıyor.

Yeniden değerleme ile ülkeler enflasyonu düşürmek istiyor. ??

Yeniden değerleme uygulayan ülkeler enflasyonu düşürmek istiyor. Aynı zamanda ticari hayatı canlandırmak istiyorlar. Böylece ülke ekonomisi hızla ivme kazanıyor. Enflasyonla çöken ekonomi toparlanmaya başladı.

Ülkeler para birimleri düştüğünde kendi para birimlerine göre yükseltme yapabilirler.

Ülkeler, para birimleri fiyatlarının altına düştüğünde kur koşullarına bakarak yükseltme yaparlar. Yeniden değerleme uygulanan ülkelerde devletin belirlediği oran doğrultusunda altın ve döviz fiyatları ucuzlamaktadır.

Yeniden değerleme ile hükümetler ödeme istikrarını sağlamayı hedefliyor. ?

Yeniden değerleme bir ödeme politikasıdır. Yani ödeme istikrarı bozulan ülkelerde hükümetlerin ekonomik planlarının tam ortasında. Merkez bankalarının ihtiyacından fazla altın ve döviz stoku olması halinde uygulanabilmektedir. Ayrıca hükümetler yeniden değerleme ile ödeme istikrarını sağlamaya çalışmaktadır. ?

Bir yeniden değerleme açıklandığında, ülkenin para birimi daha pahalı hale gelebilir.

Değerleme beyan edilen ülkenin para birimi değer kazanabilir. Ayrıca yeniden değerleme beyan edilmesi halinde mal ve hizmetin fiyatı düşebilir. Yabancı işlerin fiyatı düşer ve yerli işlerin fiyatı yükselir. İş hayatı yeniden değerlemeden olumsuz etkilenebilir.

Paranın dolaşımı ve ekonomik ortam devlet tarafından düzenlenir.

Değer artırma süreci, Merkez Bankası’nın serbest piyasaya müdahale etmesiyle gerçekleşir. Bu müdahale sayesinde ekonomik ortam ve para dolaşımı devlet tarafından düzenlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu