Ormancılar ve Orman Köylüleri Ankara’da Buluştu.
HABER: DİLAN KUTLU- Kamera: AZIZ METİN
Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), Türkiye’nin farklı bölgelerinden ormancıları, köylerinde mayınlara direnen orman köylülerini Ankara’da halka açık bir yere getirdi. TOD Lideri Hüsrev Özkara, AKP döneminde Orman Kanunu’nun 34 kez değiştirildiğini belirtti. Köylerine yapılacak termik santrale direnen Denizli’nin Avdan köyünden Hatice Kocalar’ın konuşması salonda büyük coşku yarattı. Kocalar, “Bizim topraklarda sular kesildi. Ağaçlar, kuşlar hep yok oldu. ‘Yapma’ dediğimizde üzerimizden kepçe kürekle geçtiler. Her türlü hakareti gördük. Adalet bunun neresinde. Ben” dediler. İthal mal istemiyorum, toprağımı istiyorum.”
Türkiye Ormancılar Derneği tarafından düzenlenen “Türk Ormancılığında 98 Yıl” etkinliği bugün tüm ormancı bileşenleriyle Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, olaya karışan tarafların yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Milletvekilleri ve CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da katıldı.
Türkiye’nin dört bir yanından mayın ve termik santrallere karşı direniş gösteren köylülerin de katıldığı Sempozyum’un ilk oturumunda; Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, TOD Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Tarım ve Orman Hizmet Şube Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Genel Başkanı Ahmet Keleş ve orman koruma görevlileri konuştu.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de termik santral için maden açılması istenen bölgedeki Akbelen Ormanı ve zeytin ağaçları için mücadele eden köylüler, “Akbelen Ormanı’ndan vazgeçmeyeceğiz”, “Adalet için adalet” sloganları attı. Akbelen, Türkiye için adalet” “Çimento firması burayı terk etsin” attı.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ekonomik şartlar ve imar iddiaları nedeniyle ormanlık alanların katledildiğini, ormanlık alanların her geçen gün azaldığını söyledi.
TOD Lideri Hüsrev Özkara, AKP döneminde Orman Kanunu’nun 34 kez değiştirildiğini belirterek, “2021’e orman yangınları damgasını vurdu. Ülkemizde ortalama orman yangını 9 bin hektar. Geçen yılki rakam 140 bin hektara ulaştı. 16 yılda yanabilecek alan maalesef 15. “Maalesef kötü yönetildiğini hatırlıyorum. Orman teşkilatında uzun yıllar üst düzey yönetici olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun temel nedeni, çalışmaları iyi koordine edememek” dedi.
Tarım ve Orman İşçileri Sendikası Şükrü Durmuş, orman köylülerinin durumunun iyi olmadığını belirterek, “Kapitalist sistem iki alanı sömürerek ayakta kalıyor. Biri emek, diğeri doğal varlıklar. Doğamız ve yaşam alanlarımız çok Bugün bir kriz olarak dayatılan iklim değişikliği ilahi değil, “İnsanların sonucu olarak yaşıyoruz. Bu anlamda dağlarda unutulan orman işçileri maalesef bugün de acımasız bir çalışma düzeniyle çalışmaktadır.”
Tarımsal Orkam Sen Önderi Ahmet Keleş, “Akbelen’den Cudi’ye ve Kazdağları’na son yıllarda direnen işçilere karşı hükümetin tavrının, ormanlık alanları kiralık hale getirmek ve inşaat sektörüne tarla alanları yapmak istediğini görmemiz lazım.”
AVDANLI KÖYLÜ: “YAPMAYIN” DEYİNCE KOVA İLE BİZE YÜRÜDÜLER, ADALET BUNUN NERESİNDE?
Köylerine yapılacak termik santrale direnen Denizli’nin Avdan köyünden Hatice Kocalar’ın konuşması salonda büyük coşku yarattı. Kocalar, “Toprağımızda su yoktu. Ağaçlar, kuşlar telef oldu. Nohutumuz, tütünümüz çürüdü. ‘Yapma’ dediğimizde üzerimizden kepçe kürekle geçtiler. ‘Yapma’ dedik. Yapma’ dedik, bayrak diktik, ‘hain’ olduk, her hakareti gördük, adalet bunun neresinde? Kimsenin parasında, pulunda gözümüz yok. Ben ithal mal istemiyorum, toprağımı istiyorum” dedi.
“KİRAZLIYAYLA KÖYÜ ADALET İSTİYOR”
Bursa Kirazlıyaylalı köylü, 3 yıldır köylerindeki maden şirketine karşı direndiklerini belirterek, “Bizi evlerimize zorla soktular, asker zoruyla ormanlarımızı yakıp yıktılar. Köyümüze maden ve fabrika yaptılar. Ama 7 uzman ‘buraya böyle bir fabrika yapılamaz’ dedi. Devletimiz onları yok saydı. Bu fabrikayı yeniden kurdular. Biz kanser olmak istemiyoruz, yaşamak istiyoruz. Adalet istiyoruz, Kirazlıyayla köyü adalet istiyor” dedi.
50 yıldır orman köylüsü olduğunu belirten Mustafa Akkaya, “Orman köylülerinin sorunları çok. Bizim en büyük sorunumuz kriter sistemi. Geçimimizi sağlayamıyoruz.” Başka bir orman köylüsü, ormandan geçimlerini sağlayamadıkları için köylerinde sadece yaşlıların kaldığını ve orman köylülerinin sosyal güvenceleri olması gerektiğini söyledi. .
Akbelen Davası’nın gönüllü avukatı Avukat İsmail Hakkı Atal, “İkizköy halkı 5’li çeteden Limak İştaş firmasına 4 yıldır direniyor. 17 Temmuz’dan beri ormanda nöbet tutuyoruz” diye seslendi.