Sağlıkta İş Bırakma Eylemi Başladı
Sağlıkta iş bırakma hareketleri başladı. Doktorlar, sağlık çalışanları, Aile Hekimleri 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren iki günlük iş bırakmaya başladı.
Sağlıkta İşten Ayrılma Nedenleri Nelerdir?
Sağlık iş kolunda her geçen gün görülen maaş zammının düşük olması, geçim sıkıntısı ve şiddet olayları nedeniyle işten ayrılma kararı alan sağlık kuruluşları, bugün itibarıyla kamu hastaneleri ve Aile Sağlığı Merkezlerindeki işlerini bıraktı. Birlik Sağlık-Sen Genel Lideri Ahmet Doğruyol, 1 Ağustos prestijiyle başlatılan 2 günlük iş bırakma eylemiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye genelinde 19 örgütlü sendika ve iki Aile Hekimliği’nin katılımıyla bırakma hareketi yürütülüyor. Federasyonlar. Sendika Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası, bu iş bırakma hareketinin taleplerini ve amaçlarını kamuoyuna duyurmak için Alsancak Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
Memur Kaideleri Daha Pürüzsüz Olabilirdi
Basın açıklamasını Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol yaptı. İki yılda bir memur maaşlarının belirlenmesi için toplu sözleşme yapıldığını belirten Doğruyol, “Önümüzdeki iki yılın memur maaşlarını belirlemek için 7’nci dönem toplu sözleşmeleri bu yıl ağustos ayında yapılacak. Peki bu yıl yapılacak toplu iş sözleşmelerinde memur lehine bir şey olacak mı? Bizimle kıyaslanamaz. Maalesef bu toplu sözleşme döneminde geçmiş yıllarda oynanan tiyatronun son perdesini hep birlikte tüm memurlar olarak hep birlikte izleyeceğiz. Peki neden toplu sözleşme var diyorsunuz? Piyasa mantığında insanlar bizi görsün. Toplu iş sözleşmesi masasına otursanız da oturmasanız da, yüzde 2,5’lik zam imzalasanız da yüzde 3,5’luk zam da imzalasanız, Cumhurbaşkanı’nın yıllardır takdir ettiği kadar zam yapıldı memurlara. Olağan kurallarda, toplu sözleşmede imzalananların dışına çıkılmamalıdır. Ancak toplu sözleşmede bir karar olmadığı için Sayın Cumhurbaşkanı 3 verdik diyor, hükümet 3 veriyor. 5 verdi diyor, hükümet 5 veriyor. siyasetin denetiminde etkili olmadığı için bugün memurların maaş ve özlük hakları daha iyi olabilirdi.
Yıllardır güvenirliğini yitiren TÜİK’in enflasyon rakamlarının artmasıyla memur her geçen gün yoksullaştı. Örneğin 2013 yılında yapılan toplu sözleşmelerde Memur Şen, hükümetin teklif ettiği 3+3) karşılığı olan 223 TL’lik zam teklifini kabul etmemiş, net 123 TL zamda ısrar etmişti. Patronun teklifinden daha az zam yapılmasında ısrar edip zam alarak sendikacılık tarihine geçti. Bu tür birlikler ne yazık ki memura, devlete yük oluyor. Maaşlarımız bir kalem olsun diyoruz 5 kalem oluyor. Maaş artışında verilen 8 bin TL’nin taban maaşa ödenmemesi, 4 bin TL emekli maaşı ve 200 bin TL emekli ikramiyesi ödenmesi sağlandı.” dedi.
Birlik Sağlık-Sen Genel Lideri Ahmet Doğruyol: “Hasta Yakınları Bellerinde Silahla Hastanelerde Dolaşıyor”
Gerekli yasal düzenleme yapılmadığı için şiddetin artarak devam ettiğini belirten Ahmet Doğruyol, “Hastane girişlerine konulan X RAY cihazları bir işe yaramıyor. Hasta yakınları bellerinde silahla hastanelerde dolaşıyor. Uygulanan sağlık politikaları nedeniyle her gün onlarca sağlık çalışanımız şiddete maruz kalmaktadır. Sağlıkta şiddet sağlıkta teröre dönüştü. Sözleşmeli yönetimle yapılan hastane yönetimlerinde liyakat yoktur. Adalet yok. İç huzuru yok. Tüm bu nedenlerle siyasi partilerin emri olan sendikaların dışında kalan 19 sendika ve 2 aile hekimliği derneği ile iki günlük iş bırakma eylemi yapılıyor. dedi.